Военният преврат в Нигер поражда опасения, особено във Франция, относно потенциалното

...
Военният преврат в Нигер поражда опасения, особено във Франция, относно потенциалното
Коментари Харесай

Превратът в Нигер може да предизвика недостиг на уран в ЕС

Военният прелом в Нигер поражда опасения, особено във Франция, по отношение на евентуалното му влияние върху вноса на уран за зареждане на нуклеарни централи, написа " Политико ".

Нигер покрива 15% от потребностите на Франция от уран и съставлява една пета от общия импорт на уран в Европейски Съюз. Orano, френският държавен производител на нуклеарно гориво, продължава активността си в Нигер и следи обстановката, сподели представител на компанията в изказване, изпратено по имейл до POLITICO.  подчертава че " нашият приоритет е да поддържаме сигурността на нашите чиновници в страната ".

Енергийните специалисти побързаха да подчертаят, че напрежението няма да има неотложно въздействие върху потребностите на Франция от уран, защото добивът продължава и в случай че спре, съществуващите ресурси могат да покрият почти две години.

Но превратът в Нигер може да бъде предизвикателство за потребностите на Европа от уран в дълготраен проект. Това идва в момент когато континентът се пробва последователно да отстрани зависимостта си от Русия, различен водещ снабдител на уран, употребен в европейските нуклеарни централи.

Напрежението в Нигер може в допълнение да обезкуражи ЕС да одобри наказания против Русия в нуклеарния бранш, съгласно Фук-Вин Нгуен, енергиен специалист в института Жак Делор в Париж.

През 2021 година Нигер беше най-големият снабдител на уран за Европейски Съюз, следван от Казахстан и Русия, съгласно Агенцията за доставки на Европейската общественост за атомна сила.

" Това може да има последици на равнище Европейски Съюз. Уранът - и нуклеарната сила като цяло - към момента не са обект на наказания. Ако обстановката в Нигер се утежни, това сигурно ще усложни приемането на наказания за съветския уран в кратковременен проект ", споделят от Агенцията.

Междувременно превратаджийте обвиниха Франция в понеделник, че възнамерява стачки, с цел да се опита да освободи президента Мохамед Базум, който сега е арестуван. Френският президент Еманюел Макрон съобщи в неделя, че Франция " няма да толерира никакви офанзиви против Франция и нейните ползи ".

Orano разгласи по-рано тази година, че работи с държавното управление на Нигер за изследване на нов рандеман на уран в северния район на страната Арлит.

Говорител на френското министерство на енергетиката не отговори на искане за коментар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР